torstai 16. toukokuuta 2013

Puolivälieräennakko: Suomi - Slovakia

Ennakkoasetelmat:

Näin, nyt se on käsillä, monien "kuolemanpeliksi" kutsuma ottelu.  Yle urheilun Ilkka Palomäki vaati omassa näkökulmassaan kyseisen termin käytön lopettamista. Itse näen termin erittäin osuvana puolivälieräotteluun. Toisinkuin Kanadalla (Palomäki vaatii ottamaan oppia) Suomella tuskin koskaan tulee olemaan ainut onnistumisen mittari maailmanmestaruus. Ja itse pidän tämänkertaisen Leijonajoukkueen mahdollista mitalia (vaikka pronssista), jo erittäin kovana suorituksena ottaen huomioon pelaajamateriaalin. Jos onnistumisen, ja epäonnistumisen "ratkaisee" yksi ottelu, voi sitä syystä kutsua "kuolemanpeliksi".

Puolivälierässä Suomi kohtaa Slovakian. Joukkueen joka on jo kertaalleen näissä kisoissa kohdattu. 2-0-voittoon päättynyt ottelu oli kaiken kaikkiaan Slovakian hallintaa, kuten otteluraportissani kirjoitinkin.

En usko puolivälierästä tulevan samanlaista rumputulta Suomen maalille. Leijonat ovat kisojen edetessä parantaneet huomattavasti peliä, ja Mikael Granlundin tulo kakkosylivoimaan on jo iso ase verrattuna ensimmäiseen kohtaamiseen.

Ottelun ratkaisevia asioita on kuten aina; maalivahtipeli. On todennäköistä että Slovakian maalilla on

Rastislav Stana, joka pelasi USA:ta vastaan erinomaisen ottelun. Suomen maalilla torjuu Antti Raanta joka oli ensimmäisessä kohtaamisessa ottelun suurin sankari. Raannan niskaan tulee kuitenkin tässä ottelussa ehdottomasti hänen uransa suurimmat paineet. Enää eivät vain Porin asukkaat odota ihmetekoja, nyt niitä odottaa koko suomi. Rehellisesti sanottuna Raannan onnistumista, tai epäonnistumista on täysin mahdoton ennalta ennustaa.

Toinen asia joka tulee olemaan erittäin tärkeä on erikoistilanne pelaaminen. Leijonien ylivoima edellisessä ottelussa Latviaa vastaan oli luokatonta. Slovakiaa vastaan ei varmasti saada lähellekkään yhtä monta ylivoimaa, ja siksikin tehokkuuden pitää olla aivan eritasolla. Slovakian ylivoima ei ole ollut kisoissa mitenkään maagista, mutta taitoa joukkueesta löytyy, ja muutamia armottomia "snaippereita". Mutta en ole silti huolissani niinkään alivoiman toimivuudesta, ennenkin ylivoiman toimimattomuudesta.

Kolmas ja lähtökohtaisesti kuitenkin tärkein, on Leijonien onnistuminen omassa viisikkopelissään. On äärettömän tärkeää että jokainen kenttä, ja jokainen pelaaja kykenee suorittamaan yhdessä kaikkia kolmea hyökkäysrytmiä. Nopeaa, puolinopeaa, ja hidasta (viivelähtö). On täysin selvää ettei Leijonat voi hyökätä alivoimaisia hyökkäyksiä Slovakian armottoman nopeaa suunnanmuutos peliä vastaan. Kiekkoa ei voi menettää niin ettei koko viisikko ole puolustusvalmiudessa.

Slovakian suurin ase on erittäin nopeat hyökkääjät ja ylivoima. Puolivälieriin pääsyn ratkaissut USA-ottelu näytti, että Slovakiaa vähätellään turhaan joka käänteessä. Varsinkin 3-1-ylivoima maali oli upeaa katseltavaa.

Menestysresepti tiivistettynä: kun maalivahtipeli toimii, ylivoimatehokkuus on kohdallaan, ja viisikot pelaavat tiiviinä on Leijonat vahvoilla.

Seuraa heitä:

Antti Raanta: Paineet joita Raanta on tähänastisella urallaan kokenut, eivät ole mitään tämäniltaisiin. Vajaat 2-miljoonaa silmäparia seuraa hänen jokaista liikettään. Tekninen taso riittää tälle tasolle helposti, psyykkeen vahvuus punnitaan todenteolla tänään.

Petri Kontiola: Edellinen ottelu Latviaa vastaan oli heikko. Tänään on aika palata samalle tasolle kuin aikaisemmin. Ykkösketju näyttää suunnan pelille jo ensimmäisessä vaihdossa.

Lauri Korpikoski: Tämän kaverin ottamuksia pudotuspeleissä ei moni suomalainen ole nähnyt. Armottoman kova taistelija joka ei anna koskaan periksi. Mikko Koivua ja Korpikoskea yhdistää armoton voittamisen halu, sen näkee jokainen tänään jäällä.

Slovakia:

Tomas Zaborsky: Hiukan enemmän kokoa, ja tämä mies olisi NHL-pelaaja. Viimeistelytaito (4 maalia näissä kisoissa), liike, ja ajoitukset hipovat maailmankärkeä. Todella poikkeuksellinen slaavi-peluri, ampuu joka paikasta.

Branko Radivojevic: NHL:ssä useita vuosia pelannu Branko, on liikkeen hidastumisesta huolimatta erittäin vaarallinen hyökkääjä. Tuo ylivoimaan kätisyyksiä (right), ja kokemuksellaan johtajuutta.

Miroslav Satan: Tuskin pisteiden valossa kovinkaan paljon esillä (nyt tietenkin tulee olemaan), mutta Slovakiakiekon suurin johtaja. Pelaa isänmaalleen aina täysillä. Jos joku, niin Satan on se joka kykynee luomaan uskoa tähän joukkueeseen vaikeilla hetkillä.


Arvioni lopputuloksesta:

Moni unohtaa sen tosiasian että Slovakia oli viime vuonna  MM-hopealla. He pudottivat puolivälierissä Kanadan, ja välierissä Tsekin. On ollut siis jopa hilpeää katsoa suomalaismedian hehkutusta "helposta" välieräpaikasta Slovakian kustannuksella. Ottelusta tulee armottoman kova vääntö, mutta uskon kokonaisuuden kääntävän ottelun Suomelle.

Tulosveto lappuun 3-1,2 Suomelle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.