sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Taistelu pelipaidoista osa 2/7

Suomi kohtasi Norjan toistamiseen lauantaina. Perjantain 1-3 tappio oli sisuunnuttanut leijonaryhmän, ja tuloksena oli 5-1 voitto.

Suomen maalit iskivät, Viitaluoma, Mäenpää, Haataja x 2, ja Pihlström. Norja on kaikilta osin täysin kelpaamaton mittari sille, missä Jukka Jalosen Leijonat juuri nyt menevät. Perussuoritus riittää voittoon joka kerta. Perjantain tappio kuvastaa sitä, että puolivaloilla pelatessa ottelun voi hävitä selkeästi huonompaa joukkuetta vastaan, lajissa kuin lajissa.

 

Suomessa on pula kiekollisista puolustajista 



Vuosikausia Suomella pelasi NHL:ssä puolustajia kymmenen tai yli. Määrä on harventunut vuosivuodelta, osittain syynä rahallisesti houkutteleva KHL. Syynä on yksinkertaisesti myös se, ettei Suomesta ole viimeisten vuosien aikana tullut NHL tasolle riittävän hyviä puolustajia. Ei tosin kyllä hyökkääjiäkään. Tällä kaudella puolustajia on esiintynyt "ylhäällä" viisi kappaletta, ja heistäkin Sami Vatanen on pelannut käytännössä koko kauden AHL:ssä.


Tämän takia Suomen MM-miehistön puolustajat tulevat käytännössä kaikki Euroopasta. Yksi kysymyksiä herättävä asia on se, ettei Petteri Nummelinia ole edes kysytty leiritykseen.

Tällä hetkellä ryhmässä pelaa Topi Jaakola, Ossi Väänänen, Ilari Melart, Teemu Laakso, Mikko Kousa, Mikko Mäenpää, Juuso Hietanen Sami Lepistö, Rasmus Ristolainen, ja Atte Ohtamaa.
Ulkopuolelta tätä ryhmää on mahdollisuus ottaa vielä muutamia puolustajia mukaan, ja yksi varma on mielestäni KHL:n finaaleja pelaava Janne Jalasvaara. Lisäksi kolmannelle leiriviikolle liittyy puolustajista Lasse Kukkonen, ja Ville Lajunen.

NHL:stä ei puolustukseen tulijoita ole. AHL:sta käytännössä vain Sami Vatasella olisi mahdollisuudet ryhmään. Mutta Anaheim Ducks menee pudotuspelehin, joten häntä tuskin nähdään leijonaryhmässä, vaikka AHL seura Norfolk Admirals ei pudostuspeleihin pääsekkään. Muuten puolustajat valitaan tästä ryhmästä,

Jalosen aikana Suomi on pelannut kahdeksalla puolustajalla, joten tästä ryhmästä pääsee kisoihin seitsemän puolustajaa. (olettaen että Jalasvaara tulee suoraan). Omat valintani olisi, Väänänen, Laakso, Hietanen, Mäenpää, Kousa, Melart ja Ville Lajunen.


Todettava kuitenkin on, että puolustusosasto on todella heikko. Ei ole yhtään aivan loistava kiekollista puolustajaa, eikä yhtään aivan supertason puolustavaa puolustajaa. Puolustus tulee olemaan varmasti heikoin lenkki MM-kisoissa.

Hyökkääjissä kova taistelu kisapaikoista


Hyökkäysosaston perkaaminen on tässä vaiheessa vielä huomattavasti epävarmempaa. Koska sinne voi tulla vahvistuksia sekä KHL:stä, NHL:stä, AHL:stä, sekä SM-liigan finaaleista mm.Savinainen. Potentiaalisia kisapelaajia hyökkäykseen tästä ryhmästä olisi mielestäni, Oskar Osala, Niklas Hagman, J-P Hytönen, Sakari Salminen, ja Antti Pihlström. Fakta on kuitenkin se että kun kisoihin otetaan 14 hyökkääjää, tästä ryhmästä on todennäköisesti otettava useampiakin.  Jollei Jalonen ota SM-liigan finaaleista vaikkapa Joel Armiaa Savinaisen lisäksi.

Monen kisakoneeseen "kuuluttama" J-P Haataja ei ole minulle mikään vaihtoehto. Hän on osoittanut tarvitsevansa, aivan liian monta maalipaikkaa yhden maalin tekemiseen jo EHT tasolla. Eiliset kaksi maalia ei muuta tuota tilannetta suuntaan eikä toiseen. 

NHL:n tilanteeseen palaan kun runkosarja on päättynyt, ja play-offeista ulos jäävät Suomalaiset on selvillä. Siellä on kuitenkin usealla pelaajalla pieniä loukkantumisia joko päällä, tai takana, Uskon että sieltä saadaan 3-6 pelaajaa ryhmään, AHL mukaan luettuna.

Tilanne siis elää luonnollisesti vielä ihan MM-kisoja edeltävälle viikolle asti. Mutta jälleen yksi asia on jo nyt varma, Suomi lähtee haastajana taistelemaan MM-kullasta. Suosikiksi Suomea ei voi laskea yltiöpositiivisin ihminenkään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.